Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Suomen koulutusyhteistyöstä Irakissa

24.02.2015
Arvoisa puhemies! Pahuus kasvaa maailmassa kahdesta syystä. Ensinnäkin on niitä, jotka haluavat tehdä pahaa. Toiseksi on niitä, jotka vaikenevat, kääntävät selkänsä eivätkä ryhdy toimiin pahuuden pysäyttämiseksi. Äärimmäistä julmuutta ja väkivaltaa harjoittava terroristijärjestö Isil on järjestö, jonka toiminnan pysäyttämiseen tarvitaan nyt kansainvälistä yhteisöä. Suomen on oltava tässä mukana. Me emme tahdo vaieta. Me emme tahdo kääntää selkää sille pahuudelle, jota näemme Isilin toiminnassa.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime vuoden elokuussa päätöslauselman, jossa se pyytää jäsenmaita ponnistelemaan Isilin äärimmäisen julman ja väkivaltaisen toiminnan pysäyttämiseksi. Suomen suunnitelma osallistua kansainväliseen koulutusyhteistyöhön on meidän vastauksemme paitsi YK:lle myös Irakille, joka jo viime keväänä pyysi kansainvälisen yhteisön tukea Isilin torjumiseen.

Irakiin nimitettiin viime vuoden syyskuussa uusi al-Abadin johtama hallitus. Irakin hallituksella on oma Isilin vastainen turvallisuusstrategia. Turvallisuustilanne on vaikea, ja humanitaarinen kriisi on vakavuudessaan Syyrian, Etelä-Sudanin ja Keski-Afrikan tasavallan tasolla. Kyseessä on vakavimman tason humanitaarinen kriisi.

Isilin vastainen kansainvälinen yhteenliittymä pyrkii vahvistamaan Irakin kykyä toimia Isiliä vastaan. Tavoitteena on saada alue laillisen valtiovallan kontrolliin ja antaa tukea turvallisuuden ja vakauden palauttamisessa. Koulutustukea on tarkoitus antaa myös Irakin Kurdistanin turvallisuusjoukoille.

Suomen suunnitelmissa on osallistua Pohjois-Irakin Erbilissä tapahtuvaan koulutustoimintaan lähettämällä paikan päälle enintään 50 suomalaista sotilasta. Koulutustoiminta ei tarkoittaisi suomalaisten sotilaiden osallistumista sotilaallisiin operaatioihin tai varsinaisiin taisteluihin.

Puheenvuorossaan ulkoministeri Tuomioja toi esiin Suomen osallistumiseen liittyviä riskejä. Kurdistan ei ole erityisen rauhatonta aluetta, mutta väkivaltaisuudet ovat silti todennäköisiä. Koulutustoiminnan myötä Suomi on toisten maiden kanssa pysäyttämässä hätkähdyttävän raakoja toimintatapoja ja ideologialtaan äärimmäistä ja kapasiteetiltaan vahvaa terrorismijärjestöä. Omien sotilaittemme turvallisuudesta tulee asianmukaisesti huolehtia, kuten täällä on korostettu. Toinen turvallisuusriski koskee sitä, millaisena Suomi osallistumisensa jälkeen näyttäytyy kansainvälisessä yhteisössä, mukaan lukien terroristiset järjestöt. Ulkoministeri viittasi tähän omassa esittelypuheenvuorossaan.

On hyvä huomata, että Suomi ei ole ensimmäistä kertaa mukana kansainvälisessä toiminnassa väkivallan ja julmuuksien pysäyttämiseksi. Suomella on aiempaa kokemusta myös turvallisuushenkilöstön koulutustoiminnasta. Olemme olleet mukana Afganistanissa, olemme olleet mukana Atalanta-operaatiossa Afrikan rannikolla ja niin edelleen. Linjamme on ollut osallistuminen riskit arvioiden.

Sisäisen turvallisuuden valvontaan kotimaassa ja maamme rajoilla on joka tapauksessa kiinnitettävä lisääntyvästi huomiota terroristisen toiminnan uhkien kasvaessa Pohjois-Euroopassa, kuten viime aikoina olemme nähneet Ranskassa, Tanskassa.

Arvoiltaan liberaalina, demokraattisena länsimaana Suomi on joidenkin ideologioiden silmin joka tapauksessa edustamassa aggressioita nostattavaa kulttuuria ja elämäntapaa. Tärkeätä on, että terrorismin torjuntaan liittyvä toimintamme kansainvälisillä areenoilla on täsmällistä, ammattimaista ja johdonmukaista. Me emme ole kulttuurien tai uskontojen alistajia tai tuhoajia. Me haluamme suojella viattomia ihmisiä raakuuksilta ja väkivallalta.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu