Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Terveyden ja sairauden raja on häilyvä

11.11.2014

Rautavaaralla tapahtunut äidin ja lasten surma on synnyttänyt tärkeän keskustelun yksilön kokemasta äärimmäisestä epätoivosta. Pienten lasten äidin tahallinen perhesurma ei avaudu sivullisen käsitettäväksi. Äärimmäisen teon tarkoituksen tiesi vain tuo äiti itse.

Ottamatta kantaa tuon äidin tilanteeseen tai tunteisiin ajattelen, että epätoivo on aina merkki yksinäisyydestä. Se toimii niin kuin iso häpeä toimii. Yksilö ajautuu erilleen yhteisöstä. Hän ei enää kykene pyytämään apua, koska juuri häpeä ja erilleen ajautuminen estävät häntä tunnustamasta ulkopuolisille, että tarvitsen apua. Äärimmäinen yksinäisyys on johtanut mielen murtumiseen siten, että luottamus toisiin ihmisiin on hävinnyt.

Eräs syy yksinäisyyteen, eristyneisyyteen ja häpeään on aikamme terveyttä ihannoiva ilmapiiri. Niin hyödyllistä kuin terveyden ihannointi onkin, se helposti synnyttä harhakuvan, että ihmiset olisivat selkeästi jaoteltavissa terveisiin ja sairaisiin. Kun tämä jako kahteen tuodaan mielenterveyden alueelle, luodaan korkea muuri, jonka taakse kokevat jäävänsä ne, joiden mieli on tilapäisen ylikuorman takia murtumaisillaan. Sairaus on aina pelottavaa ja mielen sairastuminen on erityisen pelottavaa. Ja tämä tekee muuria korkeammaksi.

Todellisuudessa olemme kaikki haavoittuvia ihmisiä. Terveyden ja sairauden raja on häilyvä. Sairastuminen voi yllättää kenet tahansa. Jokainen voi joutua olosuhteisiin, jotka järkyttävät hänen mieltään niin, että toisten apu on tarpeen. Itsemurhaa on sanottu hätähuudoksi, joka nousee äärimmäisen epätoivon keskeltä. Oikeampaa on sanoa, että moni itsemurha voitaisiin välttää, jos tunnustaisimme olevamme enemmän toistemme kaltaisia, haavoittuvia, uupuvia, apua tarvitsevia ja toistemme avun tarvetta lempeästi ymmärtäviä.

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu