Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Merimetso-ongelmaan puututtava

20.08.2014
Kolumni Uudenkaupungin Sanomat

Saaristomaisema on paikoin hätkähdyttävällä tavalla muuttumassa merimetsojen aiheuttamien kasvustotuhojen takia. Vanhin oma havaintoni on Rymättylän lounaispuolelta Iso-Kuusisen tuntumasta. Tuorein ja murheellisimman näköinen tuhojälki on kuitenkin Uudenkaupungin edustalla olevat pari saarta. Niiden yllä parveilevat merimetsot näkyvät ja haisevat kauas. Jäljet näkyvät vuosi vuoden jälkeen selvemmin vihreän lehtikasvuston katoamisena ja puiden runkojen peittymisenä valkoiseen linnunlantaan. Velkuan luoteiskulmassa on esimerkki pienestä luodosta, joka näyttää aivan siltä kuin se olisi ollut pakastimessa huurtumassa.

Ruotsista, Tukholman saaristosta löytyy samanlaisia havaintoja. Iso osa asuttua tai kesämökillä varustettua saarta on merimetsojen jäljiltä hädin tuskin asuttavassa tai lomailtavassa kunnossa.

Lintu on EU direktiivein suojeltu aikanaan varmaankin hyvin harkituin perustein. Mutta nyt, kun kanta tuhoaa luontoa, olisi aika luonnonsuojelullisistakin syistä ryhtyä kannan rajoittamiseen. Lintujen ampuminen on luvallista Ahvenanmaalla. Ministeri Haglund olikin huvikseen käynyt lintuja ampumassa. Uutisen mukaan valtioneuvoston jäsen oli onnistunut poistamaan kolme yksilöä merimetsokannasta.

Jos lintu on ravintona kiinnostava, sen luvallinen metsästäminen on toki perusteltua. Mutta merimetsokannan hallinta tai rajoittaminen metsästämällä ei ole realistista. On kyse ihan eri luokan saaliseläimestä kuin hirvi, jota kantaa metsästämällä säädetään. Kannan rajoittamiseen tulisikin ryhtyä tieteellisen analyysin perusteella. Tällöin esimerkiksi pesinnän häiritseminen voisi olla varteen otettava keino. Samalla tulisi tietysti huolehtia siitä, että merimetsokantaa ei saateta uhanalaiseksi.

Jos kanta saa vapaasti jatkaa kasvuaan, on odotettavissa että tuhot uhkaavat useita saarikiinteistön omistajia luonnonarvojen tuhoutumisen takia. Joskus luontoa on suojeltava itseltään.
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu