Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Suomen EU-jäsenyys halpenee

08.08.2014
Mielipide Salon Seudun Sanomat

Suomen EU-jäsenyys ei ole ilmaista. Maksamme jäsenmaksuja EU:n budjettiin enemmän kuin saamme sieltä tukirahoja. Meitä köyhemmät maat kuten Unkari, Liettua ja Viro saavat EU:lta enemmän kuin sinne maksavat. Jotkut ovat olleet huolissaan EU-jäsenyyden kustannuksista ja vaatineet jäsenmaksujen alentamista. Kriittisyys onkin paikallaan.

Suomen tilanne on nyt kääntynyt parempaan suuntaan. Viime vuonna nettomaksuosuutemme kääntyi laskuun. Maksoimme 55 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Jäsenyytemme maksoi viime vuonna noin 112 euroa asukasta kohti. Jäsenmaiden joukossa Suomi on keskimääräistä pienempi nettomaksaja, kun maksu suhteutetaan bruttokansantuloon. Eniten maksavat Ruotsi, Tanska ja Saksa. Pidemmän aikavälin tarkastelussa (2007-2013)Suomi on ollut pienin nettomaksaja.

Suomi sai viime vuonna EU:n budjetista 173 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin edellisenä vuotena. Suurin lisäys (120 miljoonaa) tuli rakennepoliittisiin tukiin. Maatalouden suorat tuet alenivat 10 miljoonalla samalla kun maaseudun kehittämisrahoitus kasvoi 25 miljoonalla.

Suomen saamat tuet EU:n budjetista ovat kuitenkin vain osatotuus EU:n vaikutuksista Suomen talouteen. EU jäsenyyden myötä suomalaisilla yrityksillä on mutkaton pääsy 500 miljoonan ihmisen talousalueelle. EU:n laajeneminen ja köyhimpien maiden vaurastuminen on tuonut ja tuo valtavia mahdollisuuksia syrjäiselle Suomelle myydä tavaroita ja palveluja eurooppalaisille. Yhteismarkkina-alueen kysyntä luo pohjan yritysten investoinneille tuotantoon ja uusiin työpaikkoihin.

Suomi ja suomalaiset saavat vastinetta jäsenmaksuilleen. Hyvästä kannattaa maksaa.
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu