Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Rippisalaisuus voi edistää lasten suojelua

06.03.2014
Mielipide Kotimaa-lehti

Keskustelu rippisalaisuuden asemasta (arkkipiispan haastattelu Turun Sanomissa 7.2. ja lehden arviointi TS 8.2.) ansaitsee kommentin. Rippisalaisuuden teologianhistoriallinen tausta on satoja vuosia sitten muotoutuneessa opillisessa käsityksessä, jonka mukaan kuolemansyntiin syyllistynyt joutuu kadotukseen, ellei hän ennen kuolemaansa ehdi ripittäytyä papille ja saada synninpäästöä. Rippisalaisuus ja synninpäästö  kehittyi siten kristillisessä yhtenäiskulttuurissa  välineeksi, jolla kirkko oman käsityksensä mukaan pelastaa suurimpia syntisiä joutumasta kadotukseen. Rippisalaisuuden tarkoitus ei ole rikollisten suojelu viranomaisilta.

Rippisalaisuus ei tarkoita, että papin tulisi vaieta siitä, mitä seksuaalisen hyväksikäytön uhri hänelle kertoo. Rippisalaisuus ei tarkoita, että uhrin tulisi pysyä vaiti. Rippisalaisuus ei tarkoita, että papin tulisi jättää asia sillensä. Rippisalaisuus ei tarkoita, että pappi ei saisi tehdä rikoksen uhrista lastensuojeluilmoitusta. Nykylain mukaan papin tulee ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimiin rikoksen jatkamisen estämiseksi, mutta hän ei saa paljastaa rikoksen tekijää. Papin tulee kehottaa rikoksen tehnyttä tunnustamaan rikoksensa viranomaisille. Papin tulee ryhtyä toimiin rikoksen uhrin suojelemiseksi.

Rippisalaisuus voi parhaimmillaan edistää rikoksen ehkäisemistä. Nykymuotoinen rippisalaisuus voi olla rikollisen ainoa mahdollisuus kontaktiin, jossa hänelle ja hänen teolleen asetetaan kriittinen peili. Ripissä papin virkatehtävänä on tuomita tunnustettu rikos ja lausua synninpäästö rikostaan katuvalle syntiselle. Katuvalle on tehtävä selväksi, ettei synninpäästö vapauta häntä rikoslain edessä. Rippi on vaativa kritiikki-instituutio.

Jos nykymuotoinen rippisalaisuus poistuu, kuinka paljon rikollisia saadaan kiinni? Tuskin ainoatakaan. Tuskin ahdistuneinkaan rikollinen tulee ripittäytymään, jos tietää, että pappi soittaa poliisit paikalle. Rippisalaisuuden poistaminen ei johtaisi rikollisten kiinni jäämiseen. Kun papin vaativa, kriittinen ja ohjaava keskustelu jäisi käymättä, jokin tekijä rikollisuuden torjunnassa menetettäisiin. Papistolle rippisalaisuuden poistaminen olisi helpotus, kun syvintä pahuutta ei enää heidän kannettavakseen sälytettäisi. Samalla menetettäisiin pääsy tietoon, jonka perusteella on mahdollista käynnistää toimet rikoksen kohteena olevien suojelemiseksi.

Moraaliton olisi sellainen kaksoisstandardi, jossa ihmisiä houkutellaan avautumaan lupaamalla valheellisesti vaitioloa ja sen jälkeen päätettäisiin mistä ollaan vaiti ja mitä kerrotaan viranomaisille.


Ilkka Kantola
kansanedustaja (sd), teol. tri, Turku
 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu