Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Keskustan vaihtoehto heikompien kustannuksella

17.12.2013

julkaistu Demokraatin mielipidekirjoituksena 17.12. 

Keskusta esitteli viikolla oman vaihtoehtonsa kuntapalveluiden turvaamiseksi. Yhteisymmärrys vallitsee siitä, että kuntien tarjoamat tärkeät peruspalvelut on varmistettava tulevaisuudessakin. Tavoitteeseen johtavista keinoista vallitseekin sitten erimielisyys. Keskusta esitti lukuisia toimenpiteitä.  Yhtenä esimerkkinä on kuntien normien purkaminen niin että syntyy 500 miljoonan säästöt.

Konkreettisesti tämä tarkoittaisi palvelumaksujen korotuksia 100 miljoonalla, sekä mm. luokkakokojen suurentamista siten, että säästetään 200 miljoonaa. Nämä säästöt kohdistuisivat lapsiin, lapsiperheisiin ja pienituloisiin.

Palvelumaksujen korotus näkyisi väistämättä myös terveydenhuollossa ja päivähoidossa. Se haittaisi ennaltaehkäisyä sekä varhaista hoitoon hakeutumista. Seurauksena olisi lisää inhimillisiä kärsimyksiä sekä kustannuksia tulevaisuudessa. Vaikka luokkakokoja ei ole nytkään tarkkaan rajattu lainsäädännössä, luokkakokojen kasvattaminen säästösyistä mitätöisi sen työn mitä nyt on tehty. Tiukassa taloustilanteessakin on osoitettu tukea kouluille, jotta koululaisten ongelmia voitaisiin ehkäistä ennakolta tehokkaasti. Keskustan esitykset kasvattaisivat eriarvoisuutta ja siirtäisivät kustannuksia tulevaisuuteen.

Keskusta arvioi 300 miljoonaa euroa säästyvän siirtymällä maakuntamalliin sosiaali- ja terveydenhuollon osalta hallinnon keventyessä ja byrokratian vähentyessä. On vaikea uskoa, että lisäämällä uusi hallinnon taso saavutettaisiin kyseiset tavoitteet. Järjestämisvastuun siirtäminen maakuntatasolle jättäisi kunnat vain maksajan rooliin, yli puolesta kuntien menoista päätettäisiin kuntien hallinnon ulkopuolella. Voi kysyä ovatko kunnat enää silloin aidosti itsenäisiä?


Ilkka Kantola
kansanedustaja (sd.)

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu