Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat?

20.12.2013

Mielipidekirjoitus Turun Sanomat

Torstaina julkistettu ehdotus valtionosuusjärjestelmän uudistukseksi on Turun ja Varsinais-Suomen kannalta tyrmäävä. Hallituksen kaavailemassa valtionosuusuudistuksessa Turku menettää 31,7 miljoonaa, Pori 11,8 miljoonaa, Rauma 5,4 miljoonaa. Uudistuksessa Helsinki saa 25,5 miljoonaa, Vantaa 25,6 miljoonaa, Espoo 13 miljoonaa euroa. Maakunnittain Varsinais-Suomi menettää 61 miljoonaa, Satakunta 33,8 miljoonaa, Pirkanmaa 31,9 miljoonaa, Kanta-Häme 13,7 miljoonaa euroa. Maakunnista lisää valtionosuuksia saavat mm. Uusimaa 64,7 miljoonaa, Pohjois-Pohjanmaa 28,8 miljoonaa, Pohjois-Savo 24 miljoonaa. Eniten euroja / asukas menettää Satakunta (150 euroa/ asukas), toiseksi eniten Varsinais-Suomi (131 euroa / asukas).

Valtionosuusuudistuksessa monimutkaista järjestelmää yksinkertaistetaan rajusti ja rahanjaon perusteet on pantu uusiksi. Ikärakenteen painoarvo pienenee (82,3% > 70,4%) ja väestön sairastavuuden painoarvo nousee (9,6% > 24%). Uudistus kohtelee erityisen julmasti kuntia, joissa väestö on ikääntynyttä mutta keskimääräistä terveempää. Liekö uudistuksen taustalla raamatullinen opetus ”eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat”? Uudistuksen kovuus korostuu kun lisärahaa ei ole tulossa, vaan kyse on olemassa olevien resurssien uudelleen jaosta.

Vaikka uudistukselle on kaavailtu pitkää, viiden vuoden siirtymäaikaa, on näihin kuntiin kohdistuva haaste erittäin kova. Kuntien on syytä ripeästi paneutua esityksen yksityiskohtiin ja laatia perustellut lausuntonsa voidakseen vaikuttaa esityksen viimeistelyyn.

Kun uudistuksia tehdään, olisi tavoiteltava sellaista rahan jaon mallia, joka voitaisiin laajalti kokea oikeudenmukaiseksi. Lausuntokierros selvittänee sen, miten laajalti yhteinen käsitys on löydettävissä. Esitetyn kaltaisten rajujen muutosten tekeminen pakottaa kysymään miten epäoikeudenmukainen sitten on nykyjärjestelmämme ollut, kun raha on ihan toisin jaettu. Meitä varsinaissuomalaisia tuskin lohduttaa se, että maakunnista Lappikin menettää rapiat 10 miljoonaa.


Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd.)

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu