Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

EU:n tulee palauttaa luottamus

27.11.2013

Mielipide Satakunnan Kansa

Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa  (17.11.) pohdittiin asetelmia Euroopan parlamenttivaalien lähestyessä. On totta, että kohta päättyvä vaalikausi Euroopan Parlamentissa on tarjoillut hopealautasella ruokaa protestihenkisyyden kasvattamiselle. Koettu talous- ja pankkikriisi on esimerkki ongelmasta, jonka syyt ovat osin EU:n ulkopuolella ja vain osin jäsenmaiden omaa syytä. Hapuilu yhteisen ulkopolitiikan luomisessa on sen sijaan heikkous, josta EU voi syyttää vain itseään.

Seuraavan vaalikauden tavoitteena tuleekin olla politiikka, joka tekee Euroopan unionista kansalaisten silmissä tehokkaamman, johdonmukaisemman ja ymmärrettävämmän. Jos protestihenkisyys johtaa EU:n kehittämiseen, protesti on tehnyt tehtävänsä. Mutta jos protestihenkisyys johtaa kaiken kehittämisen jarruttamiseen ja hyvienkin uudistusten sabotoimiseen, silloin protestista ei ole meille eurooppalaisille paljon iloa.

Mikään uudistaminen ei onnistu, ellei tosiasioita suostuta tunnustamaan. Kansallismielisyyden nousussa on vaarana unohtua se, miten monin tavoin jokainen kansakunta on tällä hetkellä toisista riippuvainen. Meille tärkeä kansallinen itsenäisyys ei tarkoita riippumattomuutta muista. Suomi oli suuresti riippuvainen muista ennen itsenäistymistään, itsenäistymisen jälkeen ja myös sotien jälkeisenä aikana. Suomi oli henkisesti itsenäisempi kuin koskaan liittyessään Euroopan unionin jäseneksi 1995. Me valitsimme itse, keiden kanssa kehitämme kaikkia hyödyttävää keskinäistä riippuvuuttamme. Talous ja ilmastonmuutos ovat esimerkkejä asioista, joissa keskinäinen riippuvuus kasvaa omista päätöksistämme riippumatta.

En usko, että suomalaiset äänestäjät tai EU vaaliehdokkaat voidaan jakaa kahtia EU-kriittisiin ja EU-kritiikittömiin. Tärkeämpää olisikin verrata sitä, millä tavalla eri puolueet haluavat kehittää ja uudistaa EU:a. Nykymeno ei voi jatkua. Vakautta, kilpailukykyä ja hyvinvointia ei voida lisätä pääomien vapauden ehdoilla. Nyt tarvitaan johdonmukaisia toimia luottamuksen vahvistamiseksi eri väestöryhmien välillä ja eri jäsenvaltioiden kesken. Tarvitaan enemmän pääomien valvontaa ja sääntelyä. Yhteisen talousalueemme työn ja kasvun hedelmiä on jaettava tavalla, joka koetaan oikeudenmukaiseksi kaikissa jäsenmaissa.

Maanosamme historia osoittaa, että epäoikeudenmukaisuuden, nöyryytyksen ja toivottomuuden kokemukset voivat synnyttää äärioikeistolaista radikalismia. Eurooppalaiset ansaitsevat parempaa. Eurooppalaiset ansaitsevat, että luottamus vahvistuu. Parempi Euroopan unioni tarkoittaa enemmän läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta Unionin hallinnossa ja vähemmän korruptiota jäsenmaissa.

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd)

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu