Ilkka Kantola - Kansandustaja
Twitter @ilkkakantola
Facebook
Vaalit.fi
 

Suomalaiselle liikunnalle, kulttuurille ja nuorisotyölle hyviä uutisia EU:sta

25.11.2013


Mielipide Aamulehti

Suomi sai tällä viikolla huokaista helpotuksesta, kun EU-komissio hyväksyi rahapelimonopolimme jatkon. Asiaa käsiteltiin Aamulehdessä 21.marraskuuta Matti Mörttisen toimesta.

Synkkiä pilviä rahapelijärjestelmämme jatkon ylle on luotu jo pitkään. Kaupalliset toimijat sekä eräät poliittiset tahot ovat ajaneet rahapelien vapauttamista kansainvälisille pelifirmoille.

Suomessa on ollut pitkään selkeä, lakisääteinen yksinoikeusjärjestelmä rahapeleihin. Arpajaislaissa mainitaan kolme rahapeliyhtiötä; Veikkaus, RAY ja Fintoto. Kukin näistä saa toimeenpanna pelejä vain määrätyllä toimialueella, jolla pyritään rajoittamaan yhteisöjen keskinäistä kilpailua ja pelimarkkinointia. Tarkoituksena on hillitä samalla erilaisia pelaamisesta koituvia haittoja.

Komissio esitti aikanaan huolensa esimerkiksi Veikkauksen liian aggressiivisesta mainonnasta. Tähän ongelmaan onkin nyt puututtu lainsäädännön keinoin ja mainontaa on rajattu huomattavasti. Järjestelmämme myös kantaa vastuunsa pelihaittojen ehkäisyssä, sillä kaikki pelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta. Lisäksi peliyhtiömme ylläpitävät peliriippuvuudesta kärsiviä ihmisiä auttavaa Peluuri-palvelua. Sitoutuminen pelihaittojen ehkäisyyn on keskeinen peruste pelimonopolin säilyttämiselle.

Peliriippuvuus on Euroopan mittakaavassa meillä vähäistä eikä muita avoimien rahapelimarkkinoiden haittoja, kuten rahanpesua, esiinny käytännössä lainkaan. Lisäksi kuluttajansuoja on korkeimmalla mahdollisella tasolla. Kun onni potkaisee, voitto tavoittaa myös aina asiakkaan.

Vuonna 2011 meillä Suomessa myytiin rahapelejä hieman yli kymmenellä miljardilla eurolla. Ei siis ole ihme, että Suomen rahapelimarkkinoille on tulijoita.

Rahapelimonopolimme tuottamasta vuosittaisesta kymmenen miljardin euron potista yleishyödyllisiin tarkoituksiin kerätään yli 1,1 miljardia euroa. Se on noin 67 % pelikatteesta. Tuskinpa vain olisi yksikään yksityinen peliyhtiö valmis luovuttamaan saman osuuden voitostaan yleishyödylliseen tarkoitukseen. Summat menisivät sijoittajien ja omistajien taskuihin. Voitot matkaisivat pahimmassa tapauksessa veroparatiiseihin.

Suomi saisi toki verotuloja kuten ennenkin, mutta jotta nykytaso tuloutuksessa säilytettäisiin, tulisi pelimarkkinoiden kolminkertaistua. Tämä ei olisi haittojen näkökulmastakaan kestävää.
 
Suomalainen kulttuuri, liikunta sekä nuorisotyö elävät ja hengittävät veikkausvoittovaroista. Veikkausvoittovarat jaetaan arpajaislain mukaan urheilu- ja liikuntakasvatuksen sekä tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämiseen. Tuoton jaon suhteista määrätään laissa, ja sen mukaan tuotosta käytetään vuosittain urheilun ja liikuntakasvatustyön edistämiseen 25 %, nuorisotyön edistämiseen 9 %, tieteen edistämiseen 17,5 % ja taiteen edistämiseen 38,5 %. Jäljelle jäävä 10 % jaetaan samoihin tarkoituksiin vuosittain harkinnan mukaan.

Tarkemmin edunsaajat määritetään vuosittain valtion talousarviossa samoin kuin se, mikä osa käytetään lakisääteiseen ja mikä osa harkinnanvaraiseen valtionrahoitukseen.

Rahapelimarkkinoiden murros ja yksinoikeusjärjestelmän purkaminen olisi vakava isku koko yhteiskunnalle. Onneksi nyt tuo uhka väistyy ainakin toistaiseksi. Keskustelu varmasti tulee jatkumaan, ja olisikin syytä pitää järjestelmän yhteistä hyvää tuottavat vaikutukset siinä mukana.

Ilkka Kantola,
kansanedustaja (sd)

 

Katso uusimmat puheeni!

Tutustu kirjoituksiini!

Powered by Smart Kotisivutyökalu